Thursday, March 19, 2009

Slututställt

I dag läst jag i Resumé att Berghs skrotar sin slututställning. Istället ska slutprojekten presenteras genom webb-tv. Och istället för att lärarna bestämmer vem som blir kursetta, ska tittarna få rösta. Rektor Sofia Strömberg säger:

"Utställningar tillhör en gammal kommunikationsidé som handlade om att visa och titta. Vi vill vara en plattform för samtal".

Jag förstår ambitionen, men jag får inte ihop lösningen. Arbetsgruppen som ha hittat på idén måste ha varit på i alla fall en slututställning tidigare, Sofia förhoppningsvis på fler. Titta och visa? Både Berghs och Beckamans slututställning är ju veritabla vulkaner av diskussion och interaktion. Folk träffas och minglar och deltar och pratar JÄTTEMYCKET. Man är helt slut när man kommer därifrån. Det är precis ett sånt diskussionsforum som vi ofta försöker efterlikna på nätet, och som gör alla som går på andra skolor gröna av avund.

Diskussioner och samtal fanns innan webb-tv. De fanns till och med innan vanlig tv. Det är inte kanalen som avgör diskussionsmöjligheterna, det är om det finns något att diskutera. Allt som är bra görs i verkligheten. Och krogen är det bästa sociala mediet. Berghs slututställning finns i verkligheten och är så nära en krog man kan komma, mat och sprit inkluderat. Låter som en ganska schysst diskussionsplattform i mina öron.

Sen tycker jag naturligtvis att webb-tv låter utmärkt som komplement till den traditionella utställningen. Men om Berghs börjar avskaffa riktigt bra idéer bara för att de inte är nya, blir jag faktiskt lite orolig.

9 comments:

Anonymous said...

WTF? Vad håller dom på med egentligen? Slututställningen är ju ett perfekt tillfälle för studenterna att mingla med branschfolk, diskutera sina idéer och visa ansiktet. Det här känns GENOMRUTTET och tråkigt för studenterna som sliter häcken av sig med sina jobb, som nu reduceras till en trött "plattform" på nätet som majoriteten bara kommer att bläddra förbi. Krystat och pretentiöst säger jag och det känns som att skolledningen diskuterat lite och bestämt sig för att nätet är "det nya heta". Vad är det för samtal dom tror att dom kommer få till? Jag gissar att det mest kommer bestå av nedvärderande och oengagerade kommentarer av anonyma skribenter. Riktigt dålig idé och utveckling för "sveriges ledande skola inom kommunikation". Usch!

Anonymous said...

Varför tror Berghs ledning att folk åker till Cannes, förutom ett eller annat seminarium? Jo, för att gå på utställningar, se jobb i verkligheten och och för att träffa andra och prata om det man ser. Det betalar man en liten förmögenhet för. Smart att ta bort samma sak från Berghs. Jättesmart!

Anonymous said...

Otroligt dumt.

En del av digital kommunikation handlar om att skapa aktiviteter offline som skapar dialog och buzz online.

Istället för att lägga ned handlar det ju om att sända ut eventet. Och då såklart via både webbTV, Twitter, Slideshare, Flickr, Facebook osv osv.

Trist dessutom att ta bort IRL mötesplatser för kommunikatörer...

Anonymous said...

Jag är inte särskilt förvånad. Under min tid på Berghs kunde jag se att synen på webben hos skolans ledning är minst sagt bakåtsträvande.

Förra året fanns det 2 typer av examensarbete: de "interaktiva" och de andra vanliga. Bara det var helt löjligt, att bestämma i förväg vilken typ av lösning man skulle ta fram.

Nu tror de säkert att de gör en jättesatsning med den där löjligt dumma idé om en slututställning på webb-tv. Som Nina sagt, utmärkt komplement till den traditionella slututställningen på skolan, och extra poäng om den, som en TV-kanal, integreras till en större tema. Men att "skrota slututställningen" är det dummaste jag har hört på länge.

Webben borde handla om att underlätta visningen av elevernas portfolio och den direkta kontakten, inte försvåra den. "En plattform för samtal"? Slututställningen är den bästa plattform man kan tänka sig, interaction at its peak...

Och tala om plattform, tror ni verkligen att Berghs kan hålla samma standard som Hyperisland när det gäller att bygga en interaktiv plattform för att presentera eleverna och deras projekt? Kolla bara på www.visualcrooks.com.

Anonymous said...

Jag hör och jag håller med, det låter otroligt krångligt och platt.

MEN, själva utställningen består, ni är fortfarande välkomna hit och titta på våra jobb (som i år presenteras i form av casefilmer), mingla tills ni stupar och dricka vår sprit. Det är i alla fall så jag tolkade temat när vi fick det presenterat för oss igår kväll.

Och huruvida det är ett vinnande koncept eller inte får vi invänta och se.

Anonymous said...

Håller med, det är dumt att skrota utställningen av många, många skäl.
En annan aspekt är "tittaromröstningen": Efter två års utbildning ska man väl få en professionellt utförd ranking? Det kostar mycket att gå på Berghs. Rektor, kollegiet och inkallade föreläsare borde respektera sina elever, vara professionella och ge sitt bästa till dem som läger all sin tid och sina pengar där. Att ersätta läraromdömen med tittaromröstning är att förminska två års slit och förhoppningar till "fördumnings-TV". Antingen kan Berghs betala eleverna anständigt för att de deltar i "Let´s advertize".
Eller så kan man be årets huvudjury i guldägget att komma med slutomdömen.

Anonymous said...

Hej Nina!

Läste din blogg och tycker det är toppen att du uppmärksammat Studentbyråns förslag. Det ger mig och dem chansen att berätta så mycket mer än det som står i Resumé. Självklart inser vi att Berghs är en fantastisk mötesplats för alla som brinner för kommunikation. Den traditionen ska vi inte göra upp med. Men man måste inte mötas framför montrar av spånskivor. Det finns fantastiskt många andra sätt att skapa engagemang och insikter. Vi lovar att vi kommer vara lika mycket Live i huset som på nätet under de här dagarna. Dessutom kommer varken jag eller alla våra fantastiska ämnesansvariga retirera från rollen att bedöma och utvärdera våra examensprojekt. Att vi vid sidan av våra egna bedömningar drar nytta av det fantastiska nätverk av kommunikatörer som finns runt Berghs är ingen motsättning i sammanhanget, bara ett roligt komplement. Det Studentbyrån upptäckt är kort och gott bara det självklara att interaktiviteten ger oss möjligheten att bredda samtalet till långt fler kommunikatörer än de som redan känner Berghs. Kan det bli bättre?

/Sofia

Anonymous said...

Hej,

Jag heter Lisa och är endel av den arbetsgrupp som tagit fram konceptet till Berghs Slututställning 09.

Vi kommer inte att reducera utställningen till enbart en plattform på webben. Vi kommer att komplettera den traditionella slututställningen för att lyfta den ytterligare en nivå. Så det kanske inte handlar om att lägga ner, utan snarare om att utveckla.

Ni är fortfarande välkomna till oss för att ta del av, diskutera och tycka till om våra examensprojekt. Vårt hus kommer fortfarande att vara vår viktigaste kanal, en mötesplats och händelsernas centrum. Sedan kommer vi att kanalisera det på många sätt, och där är webben är en viktig del. Genom vår live-sända webbplattform där allas projekt kommer att presenteras, hoppas vi nå människor som inte har möjlighet att komma till huset den 28-31 maj.

Med vänlig hälsning / Lisa

Nina said...

Hej Lisa. I såna fall tycker jag att ni tänker helt rätt och är ledsen att Resumé missuppfattade er idé. Ni borde ge er på dem och kräva en rättelse.