Wednesday, May 14, 2008

Utsikt från 18:e våningen

Igår var jag på en diskussionsmiddag som ordnades av Bizkit Patrol, mediebyrån Bizkits specialsatsning på unga målgrupper. Vi var nog nio personer som fick oooa över deras utsikt från 18:e våningen i Baertling-Hötorgsskrapan, äta glasnudelsallad, dricka rödvin och prata om media. Frågan för kvällen var Vad är media?. Jag tror inte att vi lyckades besvara den, men en massa andra intressanta saker dök upp (min floskelleverans inom parentes). Bland annat pratades det fildening (vi måste skilja på affärsmodeller och upphovsrätt), mediadöd (broadcastad reklamfinasierad TV dör först), reklambärare (verkligheten är det enda mediet) och bloggar (en bloggare måste vårda sin trovärdighet mer än en journalist, för man har ingenting utom sig själv att falla tillbaka på).

Kvällens mest intressanta synpunkt levererades av Zanyar Adami . Han menade kort och gott att eftersom kapitalismen bygger på ägande, och ägandet nu luckras upp, kommer kapitalismen att påverkas i grunden. Och det måste man ju skriva under på. Fler och fler saker konsumeras utan att köpas och säljas och ägas. Musik. Film. Skype och andra P-2-P-tekniker. Open source-program. Gratidtidningar. Upplevelser i allmänhet. Så frågan är om vi inte istället för att försvara äganderätten ska fundera på hur ett samhälle utan äganderätt skulle kunna fungera? Nu är jag lite utanför området för min lilla blogg, men det är onekligen en intressant tanke.

På det personliga planet kom jag till insikten att jag måste skaffa ett visitkort för min blogg. Det är ändå det alla är intresserade av. Bisonfredrik visade sig såklart redan ha ett för Bisonblog som gjorde mig mäkta avundsjuk. Uppdraget ska genst läggas ut på någon stackars AD som har för lite att göra.

7 comments:

ADF said...

Visitkort för bloggen är bra men framförallt så borde du överge Blogger plattformen. Alldeles för gräslig förpackning för dina kvicka tankar.

Timothy said...

Det är en typiskt korkad, tänkte skriva idiotisk, åsikt som Zanyar har. Typiskt dot.com-era tanke, om ni minns den och inte var för små då. Att nätet ska leda till någon form av revolution.

Ägandet kommer bara att ta nya former och lagen kommer att användas för att slå vakt om äganderätten. Att piratebay fortfarande existerar är en gåta. De borde ha stängts ned för länge sedan, precis som Napster. De utmanar för starka intressen.

Vad nätet däremot gör, precis som när nya yrkesspecialiteter behövs för att möta nya behov i samhället,är att skapa nya möjligheter för nya kapitalister. Nu kan Farfar till exempel bli miljonärer och Itunes som varit smarta att komma på ett sätt att ta betalt för musik och film gör storkovan.

Det är bara naturlig ekonomisk utveckling. Vad som gör mig upprörd är när folk utger sig för att kunna saker men inte har en aning. Ursäkta att jag verkar arg, men har influerats av den kloka Nina.

Anonymous said...

timothy, vilket nedlåtande svar. jag tycker alla ska få tycka vad dem vill, din åsikt är lika mycket värd som min åsikt.

Bisonfredrik said...

Den som tror att iTunes Music Store har något med framtiden att göra och att Pirate Bay skulle kunna stängas ner genom myndighetsutövning ska nog inte skaffa jobb som framtidsanalytiker. Den personen borde nog inte ens jobba med media, reklam eller kommunikation över huvudtaget.

Timothy blir obsolet eller vad det heter (svåra ord kan vara förrädiska).

timothy said...

Anonymous: självklart är allas åsikter lika mycket värda, med vissa undantag, men vissa åsikter är rätt och andra är fel.

Bisonfredde: När Itunes kom var det en framtidstjänst -- smarta Apple tänkte ut något nytt där de kunde ta betalt för media till följd av sina andra erbjudanden, som Ipod. Kombon gav dem möjligheten! Vilka morgondagens motsvarande luckrativa tjänster blir vet bara de riktigt framåtblickande. Kapitalismen sköter det.

Visst, det kanske inte går att stänga ned alla sajter som Piratebay, men Piratebay skulle definitivt kunna stängas ned och ägarna drunkna i stämningar och böter om politikerna ville -- mer än de gör nu. Torrentspy finns inte längre, till exempel. Om man laddar ned med hjälp av operatörer i USA får man ofta ett mejl där det står att "du har laddat ned upphovsskyddat material" m m.

Men nu tänker svenska politiker på att vinna val och unga röster är viktiga. Så rent tekniskt skulle det inte vara några problem att att med lagen som hjälp kräva att de svenska operatörerna talar om vilka som laddar ned och överlämna infon till musik- och filmbolag. När kapitalet hotas på detta sätt ser det till att slå vakt om sina intressen. Samtidigt kommer nya marknadsaktörer att göra sig gällande med nya attraktiva tjänster, vilka vi alltså inte känner till i dag. Phu

Anonymous said...

Ursäkta, men jag måste fråga apropå ditt tidigare inlägg idag om nya tidningen Eco Queen: Har du verkligen läst den??? Jag kan varken hitta dallasfrisyrer, guldkranar eller annat du skriver om. Det är inte så att du förväxlat den med kungliga skvallertidningen QUEEN? Hur man kan göra det är obegripligt, men bättre lycka nästa gång om du nu ska ge dig in att kommentera sånt du inte har koll på. Eco Queen är det bästa som hänt i tidningsvärlden. Försök hålla koll va.

mia igen said...

Anonymous 2: Vems tidigare inlägg pratar du om?