Wednesday, May 28, 2008

Dåligt.

Fabian hittade det slutgiltiga beviset: The biggest drawing in the world är en fejk. Längst ner på sidan står det i röd text. Bara jag som tycker att det verkar som att han hoppades på att inte bli avslöjad?

Många har kommenterat om att det är bra att den är fejk ur miljösynpunkt. Det är såklart rätt. Men jag tycker i alla fall att det är deppigt. För jag är så förtjust i människor som har stora idéer som de också lyckas genomföra.

Nåja. En annan bra idé som förhoppningsvis är på riktigt är Programhittaren som F&B har snickrat ihop åt Sveriges Radio. Idé man kan göra reklam på i ett litet, litet nötskal.

5 comments:

mia igen said...

Jag deppar med dig! För att du är förtjust i människor med stora ideér som de lyckas genomföra, och för att du tror på människors godhet och att kommunikation är det viktigaste i världen. :)
Miljöargumentet? Que? Hela filmen är ju en uppmaning till att använda flyget och den vill göra flyget till något gulligt. Om man råkar använda flygplanet då eller ej är ointressant. Det gör bara själva projektet tristare.
Kan man inte bli lite trött på ironi, fejk och relativisering?

Peter said...

Oerhört obegriplig kommentar, vad tycker du egentligen Mia? :)

eduardo said...

Tycker inte Programhittaren verkar vara på riktigt. Testade och fick som förslag program som gick emot mina tidigare val. Kanske är poängen att man ska vara öppen för det man inte vet att man egentligen tycker om. En form av smaktolerans. Vad tror du?

mia igen said...

Peter: Förlåt, "det dunkelt tänkta är det dunklet sagda". Hoppas det går bättre den här gången:
1) Jag tycker om Ninas attityd.
2) The biggest drawing är bra och en fantastisk idé, oavsett om DHL-planen har åkt i små åttor i verkliga världen. Däremot tycker jag inte att fejken kan försvaras med argumentet att den skonar miljön. DHLs världsomspännande flygfrakt är i fokus hela tiden, och jag kan inte se filmen som något annat än ett försvarande argument för den. Allt är så genomsympatiskt och så personligt. Bakgrunden är väl att flyget är under kritik och måste skäras ner ganska drastiskt. Oavsett om The biggest drawing i sig flyger eller inte argumenterar den för mer flyg, och därför kan den inte försvaras med miljöargumentet (men kanske med andra argument. Briljans till exempel.)
3) Hur bra saker som än görs börjar jag bli trött på att inte kunna lita på världen. Livet blir tråkigare om man måste vara ständigt misstänksam om vad som är sant och falskt. Och jobbigare. Och jag blir cynisk och elak, och det vill jag inte. Riktiga, tydliga och ärliga avsändare däremot, kan få mig att ha roligt åt att jag blir lurad.

Peter said...

Mia:

1. Gott så, attityd har hon sannerligen.
2. Håller med om att idén är bra oavsett om den genomfördes eller inte. Ingen tror väl att miljöargumentet skulle vara anledningen till att det inte genomfördes, det är ju givetvis inte genomförbart på det sättet det är beskrivet, om man inte är typ George Soros och kan chartra alla planen och få dem att köra som man vill. Däremot är det ur miljöperspektiv givetvis bra att det inte genomfördes, för kan man göra sånt för sitt egos skull varför ska man då inte kunna köra omkring i en 3 tons svettig gammal cheva helt utan avgasrening som drar 3 liter milen i Stockholms innerstad, miljöpåverkan är betydligt mindre...

Att se filmen som något sorts argument FÖR flyget känns otroligt far fetched, men jag förstår att den slår an någon resnerv hos dig, men har svårare att tro att DET skulle vara en avsikt med filmen.

Briljans som argument är totalt obegripligt, förutom att briljans är ett rätt vedervärdigt ord, särskilt så som det slitits och misshandlats i reklambranchen i all evighet, så är det ju ett omdöme, inte ett argument.

3. Jag trodde inte det var viktigt längre om saker var på riktigt... sällan man hör någon tycka det nuförtiden. Befriande på något sätt ändå. Men reklambranschen känns som självplågeri om man är noga med att saker ska vara på riktigt, om du nu är reklamare (ännu ett vidrigt ord för övrigt...)

MEN, förutom briljans som argument, så förstod jag dig bättre nu Mia.

God natt!