Thursday, April 24, 2008

Tidning av cyniker för halvpuckon

Dagens Media skriver om en ny tidning som heter Eco-Queen. Det ska vara någon sorts Amelia-tidning med miljöfokus.

- Att förena lyx, njutning och konsumtion med ett ansvar för miljö i en tidning har inte gjorts tidigare
, säger chefredaktören Åsa Holmström.

Eftersom jag mår lite illa av bara tanken på den här tidningen hoppas jag att det är ett allvarligt fall av konsumentinsikt uppåt väggarna. För det första låter det extremt cyniskt. Kolla, folk börjar äntligen tänka på miljön, DET kan vi tjäna pengar på. För det andra låter chefredaktören rätt nedlåtande mot sin målgrupp. Lite som att de vore barn som måste svälja medicinen med hallonsylt. Och för det tredje, som inte har något med moral att göra: Konsumtion med miljöansvar ÄR en lyx, och det handlar för tusan varenda tidning om. Om man inte har snappat upp det borde man nog inte starta en tidning i ämnet.

Jag kan garantera att människor inte betalar 30 spänn för 2 dl Innocent-smootie eller åker på tågcharter för att de är lutheranska. Eko-mat och organisk bomull och rättvisemärkt är statusmarkörer och extra gott och fint för dem som har råd. För första gången blir det fint på riktigt att vara rik, eftersom de extra kronorna man kan lägga blir ett tecken på att man är en bra människa. Däremot tror jag inte att någon längre tycker att lyx är guldkranar, SUV eller Dallasfrisyr.

Så. Jag hoppas att mänskligheten motbevisar Eco-Queen och att det blir en riktig flopp. Vilket himla konstigt namn dessutom. Det låter som en sexuell läggning som man kan hålla föredrag om under Pride-festivalen. Nåja. Ha en trevlig arbetsdag!

4 comments:

oskar said...

Du är faktiskt supersmart -- och rolig. Och så skriver du bra, dessutom. Du verkar vara på väg förverkliga din potential genom det offentliga utrymme din blogg ger dig.

Vissa saker får en att vilja kräkas och gråta samtidigt och Eco Queen är en sån sak. Eco, skrämmande likt Ego.Det går att vara Ego och Eco på samma gång, med Eco Queen.

Sofia said...

Välskrivet! Alltid lika intressant att läsa dina inlägg.

Rätt eller fel, men min åsikt är att Dagens Media (även Resumé)ofta förhåller sig ganska okritiska till de pressreleaser som ramlar in i brevlådan. Eller vad det nu är som de grundar sina artiklar på. Det blir alltid lite "klubben-för-inbördes-beundran-anda". Därför kan de klämma fram flera beundrande artiklar om Eco-Queen.

Carina said...

jag har en helt annan åsikt än dig om vad du skriver. ditt argument mot att dem tjänar yttligare lite mer pengar på folk genom att starta upp en sådan tidning som eco-queen? är det då inte bättre att en helt ekologisk tiding kan hjälpa dig att tänka bredare om du vill handla ekologiskt. jag måste då säga att jag är så imponerad av denna tiding. den va så snygg och mycket intressant att läsa om. jag vet nog lite mer om tidningen än vad du vet om den, eftersom jag själv var på invigningen. allt var ekologiskt. från snittar till dekoration, till och med skumpan.
du har den nog mest konstigaste åsikt jag stött på. det finns betydligt värre saker att lägga energi på. en sådan tidning har ju varit efterfrågad jättelänge. det finns faktsikst unga tjejer som vill köpa ekologiskt smink och kläder. hela tidiningen är miljövänlig. va tyst och gör en tjänst för miljön istället för att sitta där och babbla massa strunt.

sanna said...

Smart och välskrivet? Frågetecken på både och faktiskt. Men, men, alla ska väl tillåtas ha olika åsikter. Tack för att du påminde mig om att det fortfarande finns gott om bakåtsträvare här i världen.