Friday, April 18, 2008

Bra.

Nu finns mitt förförra inlägg i både Dagens Media och Resumé. Dagens Media ringde dessutom upp mig och ställde lite mer frågor.

Vissa kommentarer till artiklarna undrar om det här verkligen är en nyhet. Och jag kan väl hålla med om att just det som hände igår inte är av intresse för hela mediasverige, men den bakomliggande problematiken är det. Och det är ju det som är poängen med det hela: Att statuera exempel och få folk att inse att man inte kommer undan med sexistiskt beteende, medvetet eller ej. Om man inte vill uppfattas så får man helt enkelt ta och skärpa sig.

Jag märkte nu att det hela blir lite märkligt med tanke på att jag i inlägget innan skrev att jag skulle bli rockstjärna. Jag vill bara förtydliga att jag inte skrev det här för att bli bloggkändis, utan för att jag tycker att frågan är viktig. Sen vet man ju att ord som sexism är sprängstoff. Men det blir inte oviktigare för det.

Och tack så mycket för bra mail och kommenterarer! Nu fixar vi det här. Ut med dinosaurierna.

14 comments:

Anonymous said...

Gäsp.

http://junkmail.blogg.se/

Anonymous said...

Nina, om du har fel kan det nog vara förtal. Bara därför att man uppfattar en sak på ett visst sätt så betyder inte det att det är så.

En person verkar vara osympatisk och ignorant, men i själva verket är denna bara nervös och blyg. In dubio pro reo - vid tvivlet för den tilltalade.

Dina två citat, som enligt dig fäller honom, låter inte särskilt sexistiska i sig, men kanske var de det i den situation de sas.

Nina said...

Det här är ingen rättegång. Jag skrev vad han sa och vad jag tycker om det - det kan inte under några omständigheter vara förtal. På vilket sätt skulle det kunna vara fel? Att han sa det han sa (vilket Anders själv har bekräftat i tidningsartiklarna) eller mina åsikter om hans sätt att uttrycka sig?

Anonymous said...

Ganska ironiskt nog så hade jag denna morgon föreläsning av Anders Ericsson.

Men till saken: Vad han verkligen menade med sina ord kan uppfattas på flera olika sätt, vi har bara läst om vad han har sagt, men kroppspråk och tonläge förtydligar vad han eg. mena och det kan bara du tyda. Sedan kan flera uppfatta denna situation på flera olika sätt, tydningen är subjektiv. Men det skulle vara intressant att veta om flera uppfattade hans ord på samma sätt som var där?

Anonymous said...

Anonymus och Safar: Vanlig hyfs lär oss att man hälsar på alla i ett rum när man kommer in, innan man pratar med sina kompisar. Den med lite stil hälsar först på damerna, och graderar därefter både kvinnor och män efter "age before beauty" principen. Tonlägen och kropsspråk är irrelevant. Anders E är officiell företrädare för en mängd företag och befann sig i konservatismens högborg Handels.

Anonymous said...

Nina: bra jobbat!

Nolltolerans mot skit är ibland nödvändigt för att världens ska blir en bättre plats.

Anonymous said...

Nina, det är mycket möjligt du har rätt, det vet vi egentligen inte ännu. Om jag blev orätt utmålad som sexistisk skulle jag bli så jävla asskitförbannad. Det är som att brännmärkas i pannan och att döma av kommentarererna bli hatad av väldigt många.Lite som att beskyllas för att vara häxa.

Frågan är om en person som ansvarar för en publik organisation skulle springa runt och vara sexistisk offentligt, särskilt inför vittnen och tunga namn inom reklambranschen. Tycker du själv att man är sexistisk bara för att man inte hälsar på kvinnor? Räcker det? Eller för att man frågar om det finns en feminin version av moderator? Det finns rätt många kvinnor som jobbar som moderator. Räcker det för att bära grishuvudet?

Alla som sjunger ditt lov utan att veta hur det verkligen gick till är patetiska och gör mig livrädd. De borde kräva riktiga bevis -- hur sympatisk du än är, hur god saken än är. Om du anklagas för något skulle inte du vilja ha en rättvis rättegång, inte en ilsken hop som dömer dig ohörd på rykten? Men i dag verkar det räcka à la Expressen att bli beskylld för en sak, då är man också skyldig.

Ni unga tjejer kan rätt lätt tillintetgöra medelålders män genom att göra dem löljliga och gamla och därmed omanliga och kastrerade. Ni har fantastsik makt inom detta snäva område, även om den borde vara större inom många andra.

Brottsbalken

5 kap. Om ärekränkning

1 § Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.
Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.

Anonymous said...

Anonym. Varför är du egentligen anonym? Vad är det som skrämmer dig så?
Intressant är också att du väljer att slå lagboken i skallen på Nina. Utan att vara medlem i Advokatsamfundet kan jag svära på att du kan ta din förtalsklagan och stoppa upp den i valfritt hål.

Anonymous said...

"Frågan är om en person som ansvarar för en publik organisation skulle springa runt och vara sexistisk offentligt"

Jag tror definitivt att det finns god anledning till att Nina tagit upp detta. Om vi använder samma resonemang så kan vi fråga oss varför någon smart och trovärdig person skulle vilja förtala någon helt i onödan. Om det inte skulle finnas något belägg för hennes åsikter skulle det ju få negativa konsekvenser för henne själv.

"löljliga och gamla och därmed omanliga och kastrerade."

Vad är det som gör en man omanlig kan man ju fråga sig. Är man säker på sin sak OCH sin manlighet behöver man inte känna sig kastrerad. Eller?

Som företrädare av kundsidan (som kräver effektivitet) borde man ju definitivt vilja driva en smartare och mer innovativ reklambransch. Reklam och marknadsföring så handlar det ju till stor del om förnyelse och förbättring. Och därmed att hänga med, både praktiskt och teoretiskt. Gör man inte det blir man en dinosaurie.

Om det är någonting som är patetiskt så är det att copypasta lagboken. Och ironiskt nog är sexistiska män de som blir de största förlorarna om "lagstiftnings"-kortet tas fram.

Anonymous said...

Speciellt intressanta är argumenten som försvarar hans beteende med kommentarer av typen "herreguuuuddubarainbillardigju". För det är väl just de förminskande känslor som uppstår av den här typen av manliga härskartekniker som är själva problemet. Och då faller ju deras resonemang. Känslor skulle inte vara känslor om de inte var subjektiva och eftersom känslor är just subjektiva är det svårt för att inte säga omöjligt för andra människor att döma eller avgöra hur någon upplevt en situation.

Anonymous said...

Är det man känner alltid sanning? OM man har en dålig dag, och känner sig nervös kanske, så kan man ha en felaktig bild av människor och tillvaron. Vissa dagar känns det som hela världen vill ens undergång, andra är man en vinnare som inte ser några hinder.Och alla är glada då också.

Att säga att "min känsla har inte fel" är att spotta den förnuftstro som Franska Revolutionen gav upphov till i ansiktet.

Nina said...

Det händer hela tiden att människor blir oense om saker och gör varandra förbannade, med flit eller omedvetet. Jag har en blogg där jag skriver vad jag tycker om olika saker och i det här fallet tycker jag att Ericson betedde sig sexistiskt och det gör mig förbannad.

Den som följer bloggen vet att personliga påhopp inte för till vanligheterna här, så att jag skulle ge mig på Ericson för skojs skull stämmer helt enkelt inte.

Men det tillhör sakens natur att det inte går att "bevisa" Ericsons intentioner med det han sa. Just därför är såna här frågor så svåra. Men min mailskörd de senaste dagarna visar att jag inte är den enda som har noterat sånt här beteende hos honom. Skillnaden är att jag har ett forum att få ut mina åsikter i. Och det är egentligen den stora grejen: Klassiska maktstrukturer där man helt safe kan sparka neråt gäller inte längre. Man kan inte se på människor vem som har lina ut till folk. Och det är en positiv samhällsutveckling som förhoppningsvis får alla att tänka till en extra gång innan de handlar.

Anonymous said...

Det är nog därför han inte går i svaromål. Han vet att det finns många kvinnor som kan backa upp dina påståenden.

Anonymous said...

du är så himla bra nina.
krya på dig nu så ses vi snart igen.
och dricker en te i solen.