Wednesday, November 19, 2008

Människor man inte förstår

Igår var jag på gymmet. Det är en ibland trevlig, men oftast irriterande upplevelse. Och det beror på Typerna. De finns överallt, på alla gym jag har provat. Alla känner till dem, men ingen man känner ÄR dem. Ibland är de fysiskt i vägen. Oftare blockerar de mina mentala möjligheter till ett lyckat träningspass. Därför: Not Another Planning Blogs lista över De Mest Irriterande Gymtyperna

Tjoaren.
Han (för det är nästan alltid en han) håller till i gruppträningsklasser. Där är han oftast i sämst form och han vet inte riktigt hur man gör, men han glömde i alla fall inte en sak: Det glada humöret. Detta glada humör ger han utlopp för högt och tydligt så fort tillfälle ges. Ibland handlar det om att vråla JA! när instruktören frågar Är ni med? Alla utom tjoaren vet att det är en retorisk fråga som inte ska besvaras. Men inga onda blickar stoppar Tjoaren, som ser till att höras även om ingen fråga ställs, då genom att helt enkelt skrika Tjo! lite här och där. Helt oprovocerat. Och jag undrar: Vad får han allt ifrån?

Den taktdöva. I varje gruppträningsklass finns det två taktdöva personer. Ingen förstår varför de har bestämt sig för att gruppträning till musik är just deras grej. De är helt normala i alla avseenden utom ett: De gör alltid allting tvärtom. I aerobicsklassen går de vänster när instruktören skriker Höger! Gäller det bodypump böjer de på benen när alla andra sträcker upp. Farligast blir det på boxningspasset, där jabb-jabb-kick ersätts av kick-kick-uppercut, med veritabla käftsmällar som följd när sparringpartnern inte ens i sina vildaste fantasier kan tänka sig att man kan göra SÅ fel.

Individualisten. Den här personen ska inte förväxlas med Den taktdöva, för hon är bra mycket ondskefullare. Individualisten vet precis hur man ska göra för att följa med klassen, men hon väljer att göra något helt annat. Jag vet inte varför man går in på ett gemensamt pass om man inte har den ringaste lust att delta. Men Individualisten har säkert ett bra skäl. Antagligen är det att jävlas med andra. Individualisten är vanligast på spinningklasser. Där släntrar hon in fem minuter sent och hoppar upp på en cykel på främsta raden i mitten, så att alla kan se henne. När sedan alla andra har uppvärmning kör hon tokcykling. När vi andra klättrar i backe har hon den bästa raksträckan någonsin. Och när klassen är slut och vi stretchar trampar hon för glatta livet. Kul. Verkligen.

Grabbarna. Återfinns i gymmets källardel om det finns en sådan. Där hänger de vid bänkpressen iklädda djupt v-ringad t-shirt och badtofflor och pratar om träning. Hur mycket de ska träna, vilka övningar som tar bäst på biccerna, om minikeso är bättre än kyckling efteråt. Ännu denna dag har ingen sett någon av Grabbarna utföra någon form av fysisk aktivitet. Men skam den som vågar sig fram och fråga om de får använda maskinen Grabbarna sitter på. Då blänger de surt, kastar sig ner på rygg och gör vrålandes två snabba lyft. Sen fortsätter de prata om keso.

Brudarna. Brudarna har snitsiga träningskläder (gärna pastell), en keps där den blonda hästsvansen sticker ut genom hålet och ordentligt med läppglans. De tränar alltid i par, helt på trappmaskinen. Samtidigt som de tränar umgås de. Alla som befinner sig i samma rum får således höra allt om Nellas nya bröst och Sanna som har sagt upp sig från jobbet för att "hon helt enkelt inte orkade. Alltså, jag var tvungen att jobba. Typ varje dag. Det funkade helt enkelt inte för mig" Omgivningen suckar, drar upp volymen på iPoden och fick en förklaring till varför Veckorevyn säljer så bra.

Om någon inte känner igen sig: Vilket gym tränar du på?

14 comments:

Robert said...

Haha! Alla typer du nämner känner man klart igen! :)

Det roligaste med människor på gym är ju på sättet dom avvaktar och iakttar alla andra. Jämför sig själva och funderar på om alla egna skavanker syns i träningsbyxorna eller i tröjan/linnet osv. På gymmet är du helt blottad och människor beter sig verkligen irrationellt och djuriskt ("grabbarna").

Andra irriterande typer på gymmen är ju fulgubbarna, ryssfem-gubbarna.

Anonymous said...

finns 100+ sidor om detta på flashback: https://www.flashback.info/showthread.php?t=258859

:)

QP said...

Är "taktdöv" verkligen ett ord?
:) Bra lista, klockren, lättade upp min stressade onsdag.

Anjo said...

Individualisten - han som cyklar som en idiot när man stretchar - är den värsta jag vet.

Särskilt när han kombinerar det med att träna i förra veckans svettiga och otvättade tröja.

Att spinna utan att kunna andas normalt är en pina.

Miche said...

Glöm inte bort den ensamme raggaren. Oftast kille, v-ringad t-shirt, "snygga" mjukis byxor, välrakad och fint kammad. Han tränar alltid på gymmet två gånger om dagen. På morgonen tränar han, på eftermiddagen hänger han extra länge i gymmet, i den avdelning med maskiner där flest tjejer tränar. Han tittar alltid runt mycket, ler, ser glad ut och nickar mot alla. Men ingen har någonsin sett honom göra något annat än dricka ur vattenflaskan och torka pannan med svetthanduken. Och så fort tillfälle ges, så fort en tjej undrar när han är klar har han två reps kvar.

ester said...

jag har en till typ att lägga till: frustaren. han (för jag har ännu inte stött på någon tjej som lyckats) verkar inte kunna andas normalt, utan utstöter ett högljutt frustande. Detta sker antingen vid varje in och utandning, men för vissa kommer frustandet stötvis. Det är inte helt ovanligt att det låter lite som en häst.

Av någon outgrundlig anledning lyckas alltid frustare placera sig på löpbandet bredvid mig, gärna de dagarna när jag glömt min ipod hemma. tack för den.

Göteholmiten said...

För mig som inte tränar eller har för avsikt att träna på gym var detta en underbar lista då jag nu helt enkelt slipper gå på gym och upptäcka allt det där själv. Så, tack så mycket.

Men, en liten motfråga. Vilken gymtyp är du? Känna sitt eget "varumärke" är som vi alla vet en styrka ;)

/Christopher, IK-Berghs

FINSTILT said...

Ah, det är just därför man inte går på SATS. Man ska träna som Rocky, ensam på den ryska tundran.
Vilken gymtyp är roligast att SÅGA? Kanske hamnar på http://finstilt.tumblr.com

jooo said...

Roligt, men dock inte lika kul som http://blodmagnet.blogspot.com/2008/04/11-gym.html

Men när man läser båda inser man att det är rätt skönt att det finns andra sätt att hålla sig i form på.

Peter said...

Inte fan på SATS i alla fall...

Glömde du inte en kategori? "Träningssnobben" ;)

Ut och spring i stället!

Nina said...

Tack för flera träffande tips!

Göteholmiten: Jag är den sammanbitna typen som tittar argt på alla som är i vägen för mig. Och som hatar att springa på folk jag känner när jag tränar.

lord Fredruk said...

Nina. Du kanske skulle testa att träna på ett RIKTIGT gym istället för någon töntig wellnessklubb (som du förmodligen hänger på).
Ett gym med stinkade, svärande och övertränade typer med noll kondition, förstorat hjärta och som inte är ett skit intresserade av något annat än hantlarna framför näsan.
Kort sagt folk som man absolut aldrig skulle hitta på en reklambyrå.

Anonymous said...

Sturebadet. Try it.

Anonymous said...

Individualisten är jobbig som tusan, håller med. Värst är det när hon (för det är oftast en hon där jag tränar) även lyssnar på egen musik under spinningklassen och kör som hon vill. Va?!??!