Monday, October 8, 2007

Mitt-80-talist: Så funkar det

Intressant för alla oss som är intresserade av människors drivkrafter.

En grej som jag spontant reflekterar över är att 80-talisterna skäms mest över att bli påkomna i intima lägen. Det tycker Marie SöderqvistUnited Minds är överraskande, eftersom vi ju visar upp "allt" framför webbkameror och på Facebook.

Aha! Äntligen något jag kan uttala mig om i egenskap av målgruppsrepresentant! Såhär är det, Marie (och alla andra som pratar integritet och Facebook och sånt):

80-talisterna är idag mellan 18 och 27 år gamla. Det är inte vi som hänger på snyggast.se och fläker ut oss, det är 90-talisterna. Vi använder inte webb-kameror i någon större utsträckning, för de flesta av oss är enorma karriärister som jobbar så in i helskotta mycket att vi knappt hinner prata med våra mammor.

Framförallt har vi mycket hög integritet. Facebook passar oss eftersom det tillfredsställer vårt enorma kontrollbehov. Där kan vi skapa precis den bild av oss själva som vi vill att andra ska ha, utan att blanda in såna obehagliga saker som verkligheten. Där kan vi, trots att tiden för socialt umgänge är begränsad, underhålla alla våra kontakter utifrån den här skapade bilden.

Vi gör stor skillnad på kontakter och vänner. Vänner umgås inte på Facebook utan i verkligheten (om man umgås på FB gör man det genom privata meddelanden, grupper och events som ingen annan kan se). Till vänner skickar man inte sms, man ringer. Och med vänner kan man vara hur intim som helst.

Men att förlora sin integritet inför någon som inte är en vän är kanske det värsta vi kan tänka oss. Därför blir undersökningsresultaten som det blir. Tror jag, i alla fall. Någon annan 80-talist som tycker annorlunda?

4 comments:

Anonymous said...

Amen.

frebro said...

Väldigt insiktsfullt!

Anonymous said...

Från mitt 70-talist perspektiv låter det om man beskrev 70-talisterna, medan man beskrev 80-talisterna som en helt ny generation med andra värderingar, men så växer 80-talisterna upp och blir likadana.

ELLER, så är det så at du helt enkelt beskriver akademiker i Stockholms innerstad som pluggat till karriärsyrken... och där har de tnog sett likadant ut lääänge...

Så, planner som du är så förstår du nog att demografin kanske inte är den avgörande faktorn...

Eller så har jag helt enkelt inte hajat de specialla 80-talisterna - är det så?

Nina said...

Jag har ingen aning om huruvida 80-talisterna är speciella eller inte - bara ett försök till förklaring av resultatet i undersökningen.

Men eftersom vi skiljer oss från andra åldersgrupper på vad vi tycker är pinsamt, måste det ju ändå vara någon skillnad.

Jag tror inte att det bara gäller innerstads-akademiker heller, eftersom undersökningen är landsomspännande och exempelvis Facebook likaså. Men det är klart att man inte kan dra ALLA som är födda under ett helt årtionde över en kam. Men tendenser kan man ändå se.