Tuesday, September 8, 2009

Hej jag heter Nina och jag är 80-talist.


Soundtrack

I morse fick jag en inbjudan till en heldagskonferens av mitt fackförbund.

Årets konferens

Den Framtida Civilekonomen kommer i år att behandla den stundande generationskrock som befaras inträffa då 80-talisterna intar arbetsmarknaden. Vad är det som skiljer 80-talisterna från tidigare generationer och hur anpassar sig näringslivet för att möta denna nya arbetskraft? I slutet på dagen kommer det också bjudas på en intressant debatt med företrädare från bland annat de politiska ungdomsförbunden.

Urval av årets talare
Anders Carlberg, VD och grundare Fryshuset
Charlotte Hoflin, chef för rekrytering Poolia, Stockholm
Benny Johansson, förbundsdirektör Civilekonomerna
Sten Jönsson, professor emeritus Handelshögskolan i Göteborg
Johan Kaluza, vice ordförande Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation
Nina Neste, verksamhetsutvecklare Nordea
Svante Randlert, Studentmedia
Björn Sundström, analytiker Sveriges Kommuner och Landsting
Cheick Wagué, professor och prefekt Södertörns Högskola
Elisabet Zorn Wretlinge, personalchef Capgemini.


Det finns något tragikomiskt över människor som talar till en och samtidigt om en. Som att de verkligen inte fattade att de här läbbiga 80-talisterna redan finns mitt ibland dem. Här snackar vi om en grupp som idag är mellan 20 och 30. Inte 12. Själv är jag mitt-åttiotalist och känner mig högst delaktig i "arbetskraften". Liksom mina fyra år äldre kollegor säkert gör. Förutom att de då dessutom har barn att hämta på dagis och VD-stolar att sitta i. Inte alla. Men inte få heller.

Mest fascinerande är talarlistan för den här konferensen om utomjordingar. Har man vågat bjuda in fienden? Nej, här behövs experthjälp. Förutom på slutet då, när man bjuder in de politiska ungdomsförbunden till en intressant debatt.

Hå hå ja ja. Man blir tydligen inte nödvändigtvis visare bara för att man blir äldre.

4 comments:

erika said...

vi 80-talister brukar ju så tjusigt kallas generation "Y". Generation "Why" måste jag säga passar mycket bättre. Att kunna ifrågasätta är något som även "vuxna" borde lära sig kan jag tycka och framförallt när sådana här fantastiska konferenser planeras...

Anonymous said...

Man kan inte dra en hel generation över en kam, men i 80-talisternas fall tycker jag ändå att man kan göra det. Ett slappare rövgäng har man sällan sett. De ska ha allt med en gång och helst vara mamma- och pappalediga samtidigt. Det bästa vore att helt utestänga dem från arbetsmarknaden och gå rakt på 90-talisterna som är av ett helt annat virke./Måns Kléber

Anonymous said...

Det finns faktiskt en undersökning gjord vid Göteborgs universitet som visar att 80-talister begär högre ingångslöner och kräver länge semestrar och föräldraledighet än 60- och 70-talister. Nu får de betala priset genom att inte få något jobb alls.

Victor said...

@ Måns Kléber
Tur att det finns sådana som du, annars skulle evolutionen förlora sitt syfte.