Tuesday, August 18, 2009

Dagens i-landsproblem

Hela världen är upp och ner för att kammaråklagare Rolf Hillegren har jämfört våldtäkt i en relation med en "mindre förseelse". Uttalandet i SvD häromdagen har JO-anmälts cirka en miljard gånger.

Hillegren är uppenbarligen inte lämplig för sin tjänst, eftersom han sätter sig över den lagstiftning som en demokratiskt vald riksdag har klubbat igenom. Men snälla, låt inte hans klantighet överskugga det verkliga problemet: HD har bestämt om en ny praxis på området. Hillegren uttrycker bara det som uppenbarligen många jurister tycker. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger samma sak i DN idag: Att ha sex med någon som inte vill är inte våldtäkt. Det är fritt fram.

Med samma logik antar jag att Hillegren, Ramberg och gänget anser att kvinnorna som arbetade i koncentrationslägrens bordeller i nazityskland inte har utsatts för något brott. Kanske en mindre förseelse. De fick ju mat. Till och med en stund under en sollampa. Det kanske till och med är rätt att det hela har sopats under mattan i över 60 år? Sånt här är ju obehagligt att prata om.

Den som tror att fysiskt våld är det enda sättet att trakassera en annan människa är naiv på ett sätt som inte är försvarbart för vuxna människor. Jag är avundsjuk på dem på ett sätt. De kan aldrig ha blivit mobbade. Aldrig läst en artikel om psykiska tortyrmetoder. Aldrig varit 16 år och vaknat upp skrikande av smärta för att en person person de trodde att de kände tyckte att det var okej att ge sig på dem för att de hade däckat av fyra folköl och en halv flaska vin.

Kul för dem. Tråkigt för alla oss andra att de sitter på några av samhällets mäktigaste positioner.

4 comments:

Anonymous said...

Bra skrivet Nina!! Hear, hear!

m. said...

Rätt Nina!

Hanna (http://hannahannahanna.wordpress.com) said...

Instämmer i hear-kören.

Anonymous said...

Ja, men man får en lite annan bild om man läser hans inlägg i dagens SvD.