Thursday, October 30, 2008

Debatten som aldrig tar slut: Del 4

Jag får en ny replik på mitt inlägg i effektivitetsdebatten av frilansaren Love Bing. På ett sätt är det spännande att min kommentar, som handlade om 100-wattaren, får folk att tänka till kring affärslivet i stort. Det hänger ju ihop, naturligtvis, även om jag gärna hade sett att vi också fortsatte diskutera grundfrågan: Hur ska vi tävla i effektiv reklam?

Men, vid sidan av det känner jag mig ju naturligtvis manad att bemöta Loves inlägg. Problemet är att jag har lite svårt att hitta någon motsättning. Det är ingen kontroversiell åsikt att affärer och alla dess beståndsdelar handlar om förmodanden. Jag tror inte att någon tror annorlunda, även om Love anser att han måste förklara både för mig (som har missuppfattat allt) och för sina kunder (som uppenbarligen heller inte har någon aning om vad affärer går ut på). På förhand vet vi inte vad som kommer att hända. Däremot tror jag att hela mänsklighetens framgång beror på att vi, till skillnad från andra djur, kognitivt kan sätta ihop orsak och verkan och därmed lära oss av våra handlingar. Och baserat på det skapar vi nya förmodanden om framtiden. Det handlar inte om antingen eller; det handlar om att bli lite bättre hela tiden.

När det gäller företag kan man i efterhand se hur det ekonomiska resultatet förändras över tid. Det kan man kan använda för att lära sig att göra bättre nästa gång. Jag är övertygad om att man visst kan mäta resultat och hänföra det till reklamen. Jag är också övertygad om att det kommer ge oss mer styrka, frihet och ett roligare jobb, enligt logiken resultat --> förtroende --> frihet. Men jag vill tro lite mindre och veta lite mer, så imorgon ska jag äta lunch med forskaren Niklas Persson, som skriver sin avhandling om varumärken och resultat på sista raden. Jag återkommer om vad jag lärde mig!

Nu kommer min allra bästa Jenny hit alldeles strax. Hon är och hälsar på från Malmö, dit hon drog i höstas och lämnade Garbergs i sticket. Det ska bli väldigt, väldigt roligt!

4 comments:

Anonymous said...

Du är braaaaa! som fan!

per uncle

Anonymous said...

Mycket bra!

Nina said...

Tack!

David said...

Nina

Stå på dig!

/David