Wednesday, October 8, 2008

Ditten och datten

DN Kultur kör en serie just nu där kulturpersonligheter får ge sina bästa webbtips. Idag pratade Peter Englund om det befriande i att blogga och om alla världens dagstidningar.

Jag är ingen kulturpersonlighet men jag har några webbtips i alla fall. De är:

P3 Dokumentär. Det är det bästa med public service och webben ihopsnurrat. Man laddar helt enkelt ner 1,5-timmesdokumentärer om modern svensk historia, helt lagligt och gratis. De är sjukt, sjukt spännande. Jag brukar lyssna på dem i iPoden när jag springer. Det är grymt, för man fortsätter springa bara för att få höra hur det går. De som handlar om 70-talet (IB-affären, Bordellhärvan, Kårhusockupationen) rekommenderas särskilt.

iTunes nya tjänst Genius. (Finns i senaste iTunes-versionen, uppdatera om du inte redan har gjort det!) Välj en låt i ditt bibliotek, och iTunes sätter ihop en spellista med låtar som liknar den. Och ger rekommendationer på vad jag kan köpa för att komplettera. Måste hålla med. Det ÄR genius.

Etsy. En plats där konstnärer, designers och liknande från hela världen samlas och säljer sina grejer. För typ inga pengar alls. Men gå inte in om du sitter på jobbet, för du kommer att bli kvar i timmar.


(bilden är tack-kort man kan köpa på Etsy. 8 stycker för 3 dollar.)

Har du nåt bra tips till mig?

8 comments:

Peter said...

P3 dokumentär är en favorit för mig med, de är som "läsa lätt"-böcker, korta lättillgängliga resuméer av historiska händelser. Mer TV3 än SVT på något sätt...

Vill man ha lite mer tyngd i dokumentärerna så rekommenderar jag P1 dokumentär - ömsom vin ömsom vatten, men här hittar du Sveriges bästa dokumentärmakare (vad heter de som gör radiodokumentärer?). Finns också som podcasts, jag lyssnar alltid när jag ska sova, men när man pringe rär också bra, pratprogram slår musik 10 ggr av 10 på löprundan. Den senaste P1 dokumentär var riktigt bra. Den om Pido Larsen kan jag också rekommendera.

Till sist - Filosofiska rummet - nästan alltid värt att lyssna på, som podcast så klart.

Spanarna tror jag de flesta redan lyssnar på...

Några Podcast-tips från mig...

olle said...

N.Y. Public radio om man gillar det krångliga.

Spotify som just lanserades pah rikhtith.

N.Y. times på helgerna. bra skit.

Anonymous said...

Bra där! P3 doku med nya höstnyehter och Etsy som är en klar favorit (har beställt flera tishor å fotos!), skalll spana in Genius närmare. Nu, nattmacka.

Peter said...

Spotify är grymt, vid första testet i alla fall, jag fick ett betalkonto väldigt tidigt får något år sedan så nu fick man det äntligen på riktigt.

Känslan att man inte har musiken själv är dock lite svår för mig att komma förbi, men det kanske är en vanesak.

Olle:
Vad bjuder NY Times på på helgerna? Läser väldigt lite internationella tidningar, så jag är nyfiken

frebro said...

Haha! Trodde jag ver den enda som löptränar till P3 Dokumentär. Det är bra av precis dom skälen du sa. Jag kan fylla på med några bra historiska Podcasts för den som gillar antiken:

Dan Carlin's Hardcore History
http://www.dancarlin.com/dchh.xml

The History of Rome
http://feeds.feedburner.com/TheHistoryOfRome

olle said...

Precis som vi har feta söndagstidningar har N.Y times det också (feta varje dag). Söndagar....hmm, jag utgick kanske från att då har själv tid att verkligen djupdyka. Dom har i alla fall sjukt bra artiklar. Det är som en asintressant butik med kuriosa, man kan stanna i evigheter utan att tröttna.

Peter said...

Olle:

Låter som det blir en NY Times på Söndag, vad går den på?

Ska ju hinna klämma nya numret av Offside i helgen med...

Peter said...

Nina:

Förstod du dokumentären om jaktbrottet i norrland? tyckte den var jäkligt snårigt berättad.