Friday, September 28, 2007

Oh...my...god

Here we go again. Idag finns en artikel i SvD som handlar om hur ungdomar ser på reklam. Den är genomförd av communitysajten Habbo. Och det är ju intressant, även om de inte kommer fram till något mer revolutionerande än att ungdomar gillar rolig reklam (vem gör inte det?) och att man generellt inte gillar reklam (vem utom jag och några till yrkesskadade stackare gör egentligen det?).

Men kolla på frågorna! Svarsalternativen är varken mutually exclusive eller collectively exhaustive (ursäkta svengelskan, men jag vet inte hur man säger det på svenska), och innehåller dessutom värderingar som inte har med saken att göra (se sista alternativet på sista frågan, "jag påverkas inte av reklam"). De använder nominalskala helt i onödan. Och frågorna är mycket underliga. Vadå klickar på internetreklam? De måste ju mena banners, och med tanke på att click-through-raten för det brukar ligga mellan 0,2 och 0,6 procent är det ju jättehöga siffror. Men internetreklam är ju oftast inte något man klickar på, utan något man ser, hör, leker, spelar eller deltar i. Hur kan ett webbaserat företag INTE ha koll på det? Skrämmande. Ett uppdrag för vår bransch att ta tag i, helt klart.

Att Habbo inte kan göra undesökningar är en sak. Men att inte Hanna Dunér skäms över att skriva en artikel baserat på den undersökningen, det är riktigt obehagligt. En specialiserad journalist i en stor morgontidningen bör man kunna lita på, i alla fall lite grann. Annars är det inte det minsta konstigt om människor vallfärdar från köpta medier till bloggar och sånt som är helt beroende av sin trovärdighet för att bygga upp ett varumärke och skaffa läsare.

Sådärja. Nu ska jag åka till Åre. Trevlig helg!

3 comments:

Peter said...

Har första snön kommit än? Hoppas på att kunna komma upp dit snart med.

Har du skrivit något i Magasin Åre?

Är du tillbaka till torsdag, tänkte skicka en inbjudan...

Nina said...

Nej, ingen snö än. Men lite minusgrader på lördagen, så snart så.

Jag skrev en krönika i sommarnumret av Magasin Åre. Förhoppningsvis vill de ha mig någon mer gång, för det var väldigt kul.

Och tack för inbjudan. Jag är hemma då men har tyvärr andra planer. Hoppas att ni får en kul fest!

Peter said...

Ok, är det Grey som gäller?

Har du krönikan från sommarnumret, tror inte jag har det. Vore kul att läsa.

Snart dags för APG-föreläsning.

Vi ses!

/Peter