Tuesday, November 24, 2009

Historien om det fula salladsbladet

Häromdagen läste vi ett gammalt nummer av Filter på jobbet. Där stod det om en produkt som lanserades i Sverige 1994. Den hette raketsallad. Raketsalladen var pepprig och bitter och stacks i munnen. Lanseringen var en katastrof.

Om jag hade fått raketsalladen på mitt bord hade jag sagt till företaget som försökte lansera den att de skulle lägga ner. Lyssna på era kunder, skulle jag säga. Försök inte pracka på dem något de inte vill ha. Tänk nytt istället. Prova en annan sallad som folk gillar mer.

Problemet är att jag då hade gett min kund ett bedrövligt dåligt råd. För genom enkel semantik är raketsalladen idag en stapelvara hos alla svenskar med matmässig självaktning. Vi kallar den visserligen för ruccola. Men produkten är precis samma.

För några veckor sedan tipsade jag ju om Rory Sutherlands TED-talk om perception. Det är precis samma sak. Man KAN faktiskt få människor att ändra uppfattning utan att ändra produkter och tjänster. Inte genom att ljuga, tvinga och luras, men genom att sätta ett nytt ljus på dem. Ibland är det så enkelt som att byta namn.

I allt tjat om "på riktigt" är det lätt att glömma att "på riktigt" faktiskt skapas i folks huvuden. Och det är där vi måste vara.

4 comments:

Mats said...

Jag har inte läst det nummer av Filter du refererar till, men det är värt att komma ihåg att ruccola (eller för den del raketsallad) inte är någon nyhet utan en grönsak som har funnits i Sverige med varierande popularitet under flera hundra år, men tidigare var den känd under namnet senapskål. Fast den kanske lät coolare att försvenska engelskans rocket sallad...

Anonymous said...

Jag inbillar mig att ruccolan faktiskt är annorlunda i dag än den var då, -94. Eller så har vi tagit in en annan sort. Den var verkligen stickig och otäck i början, medan den numera är mer mild och...mjuk.

Anonymous said...

Intressant och bra inlägg!!!

Annika said...

Tack för TED-tipset, hade missat Rorys inlägg! Och tack för många roliga, modiga och kloka inlägg i övrigt.