Monday, February 2, 2009

Ericsson. The capital of Scandinavia. Eller nåt.

Ericsson har skrivit sponsringsavtal med Globen och nu ska den tydligen byta namn till Ericsson Globe. Jag fattar inte riktigt varför Ericsson tycker att det är smart att plöja ner 320 hyfsade årslöner i sponsring av en arena som inte har en klockren koppling till varumärket. Ericsson själva menar att man vill manifestera att Stockholm är företagets hemstad. Men om man samtidigt varslar 800 personer i samma hemstad, blir det liksom en aning ihåligt.

Och så var det det där med namnet. Det spelar kanske egentligen ingen roll, för jag tror inte att någon som inte är kommunalråd kommer att säga Ericsson Globe. Men det är ju onekligen lite larvigt. Jag hoppas att marknadsmänniskorna på Ericsson får riktigt goda snittar och kall öl när de utnyttjar sitt sponsorskap för att titta på Melodifestivalen från VIP-hyllan. För något särskild nytta för varumärket tror jag tyvärr inte att de gör.

4 comments:

Anonymous said...

tycker den kan heta "IT-bubblan".

per uncle

CJ said...

Ja, jag hörde talas om detta faktum och jag tror att du har rätt i initialskedet. Men på sikt, vilket jag anar att Ericsson valt att tänka, tror jag att kopplingen kommer. Detta baserar jag på andra arenanamn-byten i Sverige.

Exempelvis Gavlerinken som blev Läkerol Arena och namnet har vuinnit respekt.

Däremot är Stockholm lite för stort för att sammankopplas med ett företag som Gävle och Gevalia eller Ahlgrens.

Kopplingen kommer, men det kommer att dröja. Det är i alla fall vad jag tror.

Magaluf said...

Ska man döpa en arena ska man göra den när den är nybyggd, så att man har chans att etablera namnet i folkmun. Men en arena som funnits i tjugo heter det den heter "på stan" - sen må man lägga hur mycket pengar som helst för att få publicitet.

Och när Ericsson-folket njuter sina snittar vid Melodifestivalen så kommer TV-publiken fortfarande att höra att evenemanget äger rum i Globen. Media är notoriskt svårflörtade på att ta med företagsnamn i eventbeskrivningar och arenabenämningar. Men snittarna är nog goda ändå.

fredrik sarnblad said...

Jag tror att man far vanta bra lange innan namnet Ericsson Globe har nagot some helst chans att bli det i fulkmun vedertagna mamnet pa globen (som val egentligen heter Stockholm GLobe Arena om jag inte har fel - hur manga brukar det namnet?). Men aven om detta nu skulle handa, har jag svart att se nagot egentligt varde i det som Ericsson soker enligt sin motivering: "att etablera att Stockholm ar Ericssons hemstad" Rent krasst, hur kan detta tankas starka market...vad ar kopplingen till E? Nagon? Det luktar markesfranvand ideloshet lang vag.