Thursday, January 29, 2009

Stolt

Det stoltaste ögonblicket i en reklamares karriär är när man blir spoofad. När människor har lagt ner sin tid på att göra en egen version av ens jobb. När det man gör har upphört att vara kräng och blivit populärkultur, underhållning eller vad man nu vill kalla det.Och originalet:

7 comments:

Anna Scherp said...

Uttrycket spoofad hade jag faktiskt aldrig hört. Vi håller på att läsa om culture jamming och adbusting inför vår uppsats just nu och jag skulle säga att detta va likt det. Att man hämtar kraft, energi och betydlser från reklamen. Kul att se.

sandra said...

hurra!

Nina said...

Anna: Spoof tror jag mest man använder för reklamfilm. Det betyder att någon gör en egen version av en reklamfilm (ofta negativ). De andra begreppen är vidare, väl? Är inte så bekant med dem.

Anonymous said...

Sedan du blev copy tycker jag att denna blogg har blivit lättviktig. Du kanske är mer glad nuförtiden men vi andra har inget att läsa här. Välj mellan oss och god nattsömn!

Anonymous said...

Jag trodde att en spoof mest var att göra loj av ett tidigare redan känt koncept. Till exempel Charlie Chaplin spoofade en icke nämnvärd person.
Ad-busting är på så sätt en reklamvariant av spoofing då man helt enkelt tar ett känt reklamkoncept som tex. Marlboro Man och förlöjligar den. (http://www.ozsons.com/images/marlboro-country.jpg)

rickard said...

Jag har tänkt på en sak. Du är ju ganska insatt i reklambranschen om man säger så, och jag gillar din blogg. har varit trogen läsare i över ett år nu.

men jag undrar hur stor skillnaden är mellan Sthlms skolor?

Nina said...

Rickard: Jag antar att du menar reklamskolorna? Jag skulle säga att det mest beror på vad man gör av dem. Jag har träffat duktiga människor med alla möjliga bakgrunder. Jag tror att det beror på att det är så enormt svårt att veta vad man vill jobba med innan man snubblar över det, så att säga. Men skolan spelar viss roll för hur lätt det är att få jobb efter examen, eftersom vissa skolor har bättre kontakt med företag än andra. Där skulle jag säga att Handels och Berghs är bäst. Men det är också mycket upp till var och en hur mycket man utnyttjar de dörrar som ens lärare öppnar.

Hoppas att det gör dig lite klokare!