Nyss hemkommen från Cannes är det svårt att inte känna sig tokinspirerad, även om man fick inleda sin arbetsvecka med en tiotimmars arbetsdag utan lunch. Efter otaliga timmar med film och print och i alla fall ett seriöst seminarium finns det massor att tänka på. Några trender som var särskilt tydliga i årets upplaga av Lions (spana in vinnarna exempelvis här eller här):
1. Barnsligt och lite cartoonigt manér. Havaianas plockade guld med sin helt underbara kampanj. Men många andra körde på liknande spår. Jag tycker att det är jättekul som ett avbrott till allt snyggt och sparsmakat. Roligt att titta på, roligt att ta till sig. Helt enkelt.
2. Bildlösningar. I år igen. Suck.
3. Cyberkategorin. Kanske var det för att Sverige sopade rent och man är lite patriotisk, men 2007 känns som året då cyber verkligen slog igenom som en likvärdig kategori till de traditionella reklamformerna. Farfars Grand Prix för Heidies kunde inte vara mer välförkänt. Ska försöka förklara ordentligt varför i ett senare inlägg.
4. Allt utom Europa. Resumé gnäller på att Sverige står sig sämre internationellt. Men kom igen, det gäller ju hela Europa. Ett europeiskt guld i hela press-klassen talar sitt tydliga språk. Men jag tror inte att det beror på att vår kommunikation är sämre. Den är långsammare, och passar inte lika bra för jurybedömningar. Jag tänkte mycket på det när jag kollade utställningen: Det som nomineras är blixtsnabb kategorireklam. Inga varumärken (om det inte är Axe, Nike, the Economist eller Wonderbra). Inga vändningar eller klyftiga tankar. Kolla Grand Prix-vinnaren i Press, så fattar ni vad jag menar. Men den reklam som i alla fall jag brukar gilla bäst är den som jobbar med varumärket och vrider och vänder på det med hjälp av associativa nätverk. Inte tvättmedelsreklam som säger att tvättmedel tar bort fläckar. Så lite besviken är jag allt. Undantaget är Cyber, som verkar få ta den tid den behöver. Ännu en anledning att den kategorin borde anses som en av de tyngsta.
5. Användargenererat. Besökte ett mycket intressant seminarium med representanter från bla. Dove, Doritos och Nike. De pratade användargenererat och viraler och sånt. Och var osedvanligt kloka. Några smarthetshighlights:
- AG är inget nytt. Användare har alltid haft åsikter om varumärken. Men med ny teknik kan de uttrycka det på ett annat sätt. Egentligen är det bara ett mänskligt behov av att lämna avtryck som kommer till uttryck i stor skala. Av samma anledning ska man inte oroa sig för spoofs: De är bara ett symptom på något som alltid har funnits (att göra narr av saker man ogillar), som nu får större spridning.
- Man kan aldrig spara pengar på AG, eftersom man behöver världens bästa byrå för sälja in idén till målgruppen och få dem att producera. Dessutom kostar systemen för att hantera inskicken multum.
- Två saker krävs för att man ens ska ha en chans att lyckas med AG: "the freedom of a tight strategy" och "shared passion". Egentligen är det ganska logiskt. Som annonsör måste man veta exakt vem man är och vart man är på väg, och man måste dela den uppfattningen med sina användare.
Sådärja. Lite smartare, ännu lite tröttare.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Får man tillägga trenden med jättarnas återkomst? Tidigare hånade giganter som P&G, Unilever och i viss mån Coca Cola sopade banan med omvärlden i många klasser. Lägg därtilltill redan tidigare framgångsrika och inte helt blygsamma aktörer som VW, Sony, Microsoft, Levi´s, Nike och Adidas. Det positiva med detta är att vi kanske en gång för alla kan slippa pseudodebatten om att kreativitet och effektivitet är olika saker i reklamvärlden. Eller?
Absolut. MEN (här kommer nästa stora fråga): Är kreativitet detsamma som Canneslejon?
Post a Comment