Monday, October 5, 2009

Det finns inget mer irriterande än tillfälliga bloggsvackor.

Därför ber jag om ursäkt för det knapphändiga uppdaterandet på senaste tiden. Jag har arbetat med det du ser här nedanför. Nu har jag parkerat mig på en skärgårdsö med frisk luft och begränsad bredbandsuppkoppling för att faktiskt få lite gjort också. Det är en fantastiskt vacker höstmåndag och jag funderar på att aldrig mer komma hem.Supporters kring Allsvenskan har varit i blåsväder den senaste tiden. Det är synd, för bakom krigsrubrikerna finns massor av människor som ger sitt liv för fotbollen. På ett sätt som varken innefattar fylla, firmor, slagmål eller rasism. Om du håller med om att de borde synas lite mer, och idioterna lite mindre, tycker jag att du ska rösta fram din representant i Svenska Supporterlaget. Eller svara på Dagens Fråga. Eller gå med i gruppen på Facebook. Eller ta på dig pinet du fick på matchen i helgen. Eller bara ge de vettiga människorna en klapp på axeln.

Nu ska jag fortsätta med det jag egentligen ska göra. Vi hörs snart.

14 comments:

Anonymous said...

Det sämsta jag sett. Ni som gjort det här måste vara så långt ifrån den verklighet ni ska försöka nå. Pengar i soptunnan. Ni vill nå de som bråkar och förstör, men lösningen passar för den medelklass som går på matcherna. Sämre kan det inte bli, Nina?

Victor said...

Antagligen är väl målet att förändra den generella attityden inför supporters, inte "nå" dem som missköter sig. Problemet är ju exakt som samma som hos bloggkommentarer: bara de puckade får rampljus.

Det här tror jag kan vara ett bra sätt att bygga upp stoltheten hos riktiga supporters så att det inte slutar gå på matcher, vilket de mycket väl kan göra om supporters fortsätter framställas som hjärndöda apor

Anonymous said...

Bra gjort! Viktigt för medelklass-supporten att uppmärksammas och få en positiv stark röst.

AIKaren

Anonymous said...

Tycker man ska göra det genom att rikta sig mot problemet, de som förstör, hulliganerna. Sätta press på dem på rätt sätt genom att lyfta fram medelklasssupportarna. Bägge grupperna bör vara med i kommunikationen, men det krävs först en förståelse av hulliganerna. De är problömet. Då kan det bli möjligt att skapa ett tryck från den stora majoriteten supportrar som vill kunna gå på match säkert och glatt. Vi-andan hos dem ökar när det finns ett gemensamt orosmoment.

Anton said...

Jag kan förstå båda läger i den här frågan - å ena sidan är det bra att manifestera äkta supporterkultur och att våldet inte har något med fotboll att göra; å andra sidan är det lite 1A-lösning av problemet. Man vill inte att fans ska vara rädda och dra sig för att gå på matcher, men uppropen har bara tillfällig effekt.

Vad ska man göra istället? Jobba mer inom PR - göra ett reklamutförande liknande det här kanske.

Anonymous said...

De egentliga frågan handlar om varför fotboll på toppnivå tillåts överhuvud taget. Varje större match i Stockholm omgärdas av en stämning som närmast kan liknas vid krigstillstånd. Hundratals poliser, rökbomber och fulla hatiska människor. Hade det handlat om något annat än fotboll hade det hela förbjudits rakt av. Men det är en fråga som jag tycker blir alltmer aktuell. Låt fotboll bli något för barn och ungdomar där det gör nytta och kan bidra med något.

Nina said...

Precis som Viktor säger handlar det inte om att försöka nå huliganerna. Det bygger på en BRÅ-rapport från 2008 där en enhetlig specialistgrupp konstaterade att alla försök att lösa problemet genom att ge sig på huliganerna direkt har misslyckats. De kom fram till att den enda strategin som har lyckats i andra länder är att lyfta fram de positiva krafterna. Vi har inte känt att vi har anledning att ifrågasätta forskningen på området.

Anton: Intressant referens. Vi kollade på den i början, men hittade inget bra sätt att ta det vidare.

SegerJohansson said...

Vissa är verkligen naiva i sina kommentarer!

Det är få länder i Europa där det är lika säkert och tryggt att gå på fotboll som i Sverige. Den bild som förmedlas av media är kraftigt överdriven av negativa skriverier. Det som media kallar allvarliga incidenter är ofta en storm i ett vattenglas. Moralpaniken kring den svenska fotbollen är enorm. Folk tror sig vara initierade när de i själva verket aldrig varit insatta eller förstått att fotboll för den mest trogna supportern är en kultur och en livsstil, vad man än må tycka om den.

Lite insikt kring ämnet och jag tror att man snabbt förstår att det är just sådana här projekt som detta som ytterligare ökar klyftan mellan de krafter som vill kommersialisera fotbollen och den gamla traditionella publiken. Arbetarsporten, för människor som lever för helgerna ersätts med knösar som har råd med de dyrare biljetterna som är ett steg i ledet för den engelska modellen som SVFF och dess sponsorer gärna följer.
En slags gentrifiering helt enkelt. Kontentan av att insnöade reklamare tror sig kunna utveckla den svenska supporterkulturen blir således bara ett resultat av ingenting alls eller att den förvärrar situationen. Dubbelmoral kan vi också skönja hos de kommersiella krafterna då de gärna pratar gott om de stora matchernas inramning på kontinenten, när de själva står och gnäller för två (2) tända bengaler. En kampanj med lite mer insikt om det hela med inriktning mot medias svartmåleri av supportrar hade Nina, som före detta Planner kunnat luska fram. Det hade gjort den svenska supporterkulturen gott!

SegerJohansson said...

Kanske finns det ett verklighetens folk VS overklighetens folk trots allt!

Anonymous said...

Nina, läste att du var på Roygalan förra året; ska du dit i år igen?

Vilken film ska du lägga din röst på i Folkets Pris?

http://www.roygalan.se/folketspris/

Anonymous said...

Nina: nu känns er kampanj som något rätt meningslöst. Ni hade kunnat använda de "dåliga" hulliganerna för att skapa vi-känsla hos de "goda" supportrarna -- då lyfter ni verkligen de positiva krafterna. När denna meningsskapande konflikt inte introduceras blir min reaktion: jaha och vad är problemet? Ni skulle gjort något eget av forskningen, någon som fick en reaktion, som filmen Anton tipsar om. Jag tror att ni inte har en susning om hur det ser ut på en fotbollsarena, där ni sitter intill Gondolen och promenerar hem till era små reklamlyor.

Victor said...

@Anonym 12:42
Varför förstör du ett bra och vettigt argument med en onödig och oinitierad känga på slutet? Det gör ju bara att färre lyssnar på dig...

Anonymous said...

Jag vill påstå att jag är initierad om vilken så kallad "stämning" som uppstår kring matcherna då jag bor på St Eriksplan med allt vad det innebär av piketer, poliser, hundar, eld och allt annat som normalt sett hör statskupper till. Förutom då de vrålande massorna som omöjligen kan tillhöra en liten grupp "rötägg" då deras antal uppgår till över tusen personer. Helt sjukt att detta tillåts i ett civiliserat land. Den så kallade supporterkulturen är på en så låg nivå att jag inte kan förstå hur detta sätt att vråla och vara full ens kan beskrivas med ordet kultur. Nu äntligen verkar vettigt folk och de företag som finansierar skiten vaknat upp och inse vad det egentligen handlar om. Vilket är uppmuntrande. Nu finns chansen att göra oss av med en stor del av byket då två av stockholmslagen åker ur högsta serien. Låt oss gripa denna möjlighet./Thomas Lans

Anonymous said...

fr 12.42: tack Victor, jag måste sluta med det. det är som tourettes.