Wednesday, July 2, 2008

FINT

Ibland när jag läser något knarkiga men underbara bloggar som Fyra till fem eller Norra Europas Bästa Lunchblogg blir jag lite ledsen. Är det verkligen meningen att de här människorna ska försköna världen med sin förtjusandehet medan jag ska irritera människor genom att besserwissra om ett av planetens mest ointressanta ämnen, reklam? Ja, så kanske det är. Men ibland vill man kanske läsa om något annat. Städning, till exempel.

Förutom att jag är en obotlig besserwisser är jag, charmigt nog, också väldigt mån om att ha det städat omkring mig. Jag blir ofta hånad för det. Folk kan vara mycket elaka när de finner en pedantisk. Men så igår tog det hela nästan en Hollywood-vändning när jag och Filippa åt middag hemma hos mig och hon sa:


Jag älskar att komma hem till dig. Det är alltid så FINT.Filippa är också fin.

Jag blev mycket glad över detta beröm. Och så tänkte jag: Kanske är människor elaka för att de är avundsjuka? Kanske skulle de i själva verket också vilja ha det FINT hemma? I såna fall tänkte jag dela med mig av mina bästa städtips. Det är nämligen inte speciellt svårt att ha det FINT om man vill. Man måste bara göra tvärtemot vad ens instinkt säger. Såhär gör man om man har 15 minuter tills gästerna kommer och det ser ut som ett helvete hemma och man inte har hunnit göra någonting med maten.

Redskap: Skumsvamp. Tygtrasa (gamla kläder är bäst, dock bara 100% bomull). Vanliga ljus. Voluspaljus i doften Snowflakes. Pappersservetter. Snacks.


Kemikalier: Fönsterputs. Jif cream. Alkoholhaltig dryck.

1. Banka in följande i huvudet: Skit i maten. Det är helt okej om du inte ens har packat upp kassarna när dom kommer.

2. Banka även in följande: Skit för guds skull inte i drinken. Så länge det finns alkohol och en skål med chips eller nåt kommer ingen att tänka på att maten inte är klar. Jag lovar. Plocka fram glas och flaskor och snacksskål. Ställ där du vill att dina gäster ska vara, lämpligen i köket. DETTA STEG FÅR UNDER INGA OMSTÄNDIGHETER HOPPAS ÖVER.3. Duka. Många rookies gör misstaget att duka sist, kanske när gästerna redan är där. Därför blir ett dukat bord något av ett psykologiskt trick. Fram med porslin och glas. Vik pappersservetter och tänd ljus. Det är också en klassisk grej man gör sist, och ger därför ett färdigt intryck.

4. Det finns tre ställen där dina gäster garanterat kommer att vara. Det är i hallen, köket och badrummet. Badrummet är prio ett. Byt till rena handdukar. Putsa spegeln. Torka av handfat och kran med Jif Cream på en svamp och torka efter med torr tygtrasa. Det är ett 30-sekundermirakel. (Proffs har alltid en oanvänd tvål i badrumsskåpet att langa fram. INGET ser så fixat ut som en ny tvål)5. Gå igenom de tre viktiga rummen och plocka upp alla grejer som ligger överallt och lägg dem var som helst där de inte syns. I sovrummet om du har ett sådant. Annars i garderoben eller under sängen. Samla ihop papper/tidningar/bortglömda räkningar och lägg dem i en ordentlig hög. Spelar ingen roll var högen ligger, så länge den är rak. I hallen ställer man skorna rakt.


Cilla har fattat grejen.

6. Släck så många lampor som möjligt och tänd mysbelysning/levande ljus. Voluspaljuset ställer man liksom lite avsides, för doftljus kan eventuellt vara det töntigaste som finns. Men grejen är att just det här ljuset luktar inte doftljus utan nystädat. Fiffigt.

7. Kasta dig in i köket (nu har du bråttom) och slit upp maten ur kassarna. Det blir ett trevligt kreativt kaos. Om du har sekund över drar du även fram lite köksredskap och sätter en kastrull eller stekpanna på spisen.

Nu kommer dina gäster. De får en drink. De imponeras över hur FINT det är hemma hos dig. Du rycker på axlarna och säger äsch men är i själva verket mycket nöjd med Not Another Planning Blogs städguide.

10 comments:

Kalle said...

Det här skriver jag ut

olle said...

jag måste säga att jag också har det rätt jäkla rent hemma (skadad sen uppväxten). Men mina tips äro ett: plocka bort direkt efter dig, då behöver man aldrig städa. Du är ett riktigt proffs dock. Att lyckas få ihop en halvmeters inlägg om ämnet vittnar om det. Jävla schysst att dela med sig så (och lite mindre på byrån just nu kan jag tänka) :)

Leon said...

Grymt!

Utprintat och forwardat till hela kontoret!

:)))

Nina said...

Jag har förstått av mina mindre ordningsamma vänner att det där med att plocka undan direkt är lättare sagt än gjort. Jag fattar inte riktigt vad de menar, men så är det tydligen.

Och ja, det är lite mindre att göra just nu. Då gäller det att fyllla sin tid med meningsfulla saker och sådant som är kul. Städning, till exempel.

Lovelies said...

Det här ska jag översätta till min pojke så han kan ha det fint hemma hos oss när jag kommer efter en lång dag på jobbet!
Min lilla grej är också att använda så mycket städningsmedel/giftiga grejer att det verkligen luktar SUPER fräscht överallt!
Ibland får man ju lite kemikalie bränn blåsor av detta men det får man nog ta som en riktig clean freak torde.
Och vem har inte märkt att man får världens finaste precis-ut-från-sängen frisyr, röda kinder och ögon (från dammet) när man städat snabbt som attans?
Aphrodisiac!

Peter said...

Nina:

Jag tillhör nog de som aldrigt kunnat "plocka bort direkt", jag är rent av en veritabel katastrof när det gäller odningssamhet. Någonstans vänder det sig i magen på mig av blotta tanken på att städa. Jag förstår inte hur man kan plocka bort direkt, för då kan man ju aldrig ha något "på gång", om det så gäller att planera köksrenovering, leta tester till en ny TV eller försöka sköta bokföringen...

När det gäller fest så upptäckte jag nyligen det där med att duka först, det är faktiskt riktigt trevligt, så jag håller med dig. Däremot så går det inte att vänta för länge med maten, inte när man hela tiden ger sig på svåra tidsödande och platskrävande saker som jag ofta gör... Är rätt stökigt när jag lagar mat med och det är rätt ochamirgt kanske om man står uppklädd med ett glas bubbel och ser hur det flyger grönsaksstjälkar åt alla håll.

Att ta hem folk blir summa summarum alltid ett helt jäkla projekt med storstädning och en hel dags förberedelser.

Sen är det lite så att när man är 25 så räcker den där drinken i handen, maten är sekundär. Men bjud in ett gäng 30-taggar och plötsligt så kommer ett gäng hungriga som ser framför sig en middag snarare än en fest - jag tror det kallas livet *suck*.

Ragga flytthjälp här bland alla trogna läsare. Du har ju dessutom två mammor har jag sett :) (NEJ, det är INTE jag som skriver under falska namn, jag skriver under med Peter, punkt slut)

Ska försöka ta till mig din bra partystädguide och utvecklas ;)

Anonymous said...

SJUKT bra tips, I must say. Vissa av dem brukar jag tillämpa själv (det där med dukningen t ex) men hur som helst. Fan vad bra. Tack!

Anonymous said...

Anonym bloggläsare är dig mycket tacksam. Heja dig. Jag blir lite förälskad.

Nina said...

Vad glad jag blir att ni gillar tipsen!

Stina said...

du är så himla rolig.