Tuesday, April 8, 2008

Såhär i praktiktider.

Det händer ibland att människor hör av sig till mig i jakt på praktikplats eller jobb. Det är jättekul och jag försöker vara jätteduktig på att svara er och träffa er. Men efter att ha plöjt ett antal mail de senaste månaderna har jag märkt att vissa saker återkommer i mailen, och de är inte alltid så bra. Så jag tänkte passa på att ge lite tips.

1. Mailet måste fånga min uppmärksamhet även om du bifogar ett CV. Jag vill att det ska vara riktat till mig personligen och jag vill förstå varför du söker dig till just min byrå. Det är så tråkigt med massmail!

2. Och eftersom det är riktat till just mig vet du att jag är ungefär 24 år (du har sett min bild på hemsidan) och jobbar med reklam. Du har antagligen också googlat mitt namn så du vet att jag har den här bloggen, och där kan du lära känna mig bättre. Prata med mig i mailet som du skulle prata med mig i verkligheten. Jag är inte läskig och jag är inte formell.

3. Och med tanke på det: Om du är svensk och jag är svensk, vill jag ha ditt CV på svenska. Skriv det speciellt för mig och se till att lyfta fram och förklara det jag bryr mig om! Om du inte kan göra det, har du sökt för många jobb på raken...

4. Jag vill veta vad du tycker och tänker om reklam! Det är mycket mer intressant än vilket gymnasium du gick eller vad du tycker om dig själv.

5. Tänk på att det ska vara rättstavat. Kan verka som en självklarhet, men hittills har jag bara fått ett enda mail som inte har haft något språkfel. Reklambyråer består av kommunikationsexperter. Många av oss är språksnobbar/nördar och har enorma hang-ups på särskrivningar och sånt.

6. Skicka gärna med några grejer du har gjort i skolan eller på jobbet så att jag fattar hur du tänker. Det är viktigare än en bild.

7. Jag vill att du ska brinna för det du gör, helst ännu mer än jag och mina kollegor. Visa det!

Med det sagt hoppas jag att vi hörs snart. Nu ska jag gå hem och äta våfflor.

7 comments:

Anonymous said...

Fullständigt strålande sammanfattat, Nina.

Anonymous said...

Lysande förstås, men...

Punkt 5. Det är viktigt att allt är rättstavat och språkligt korrekt.

Punkt 6. Skicka gärna med några du har gjort i skolan eller på jobbet...

Vilka är de här "några"? Eller menar du "något" och ville bara ytterligare betona hur viktig punkt 5 är?

Petimeter

Nina said...

Såklart...

Punkt 8: Tänk på att jag har ganska ont om tid och ibland skriver blogginlägg efter en 11 timmars arbetsdag. Döm mig inte för hårt.

Anonymous said...

Intressant. Är det nyutbildade planners som söker, eller andra också?
Hoppas våfflorna var goda förresten.

Nina said...

Det är lite blandat. De flesta har bakgrund på byrå eller kundsidan men är nya som planners.

Våfflorna var kanon. Jag var skeptisk till fullkornsvåfflor, men det fanns ingen annan mix. Och det smakade bara lite knäckebröd.

Anonymous said...

Hej. Jag är en kul kille på 47 vårar. Planner låter riktigt kul!!! Har tidigare jobbat som svetsare, men nu är jag trött på det, får ont i ögonen av lågan. :( Tycker om att ha mycket ansvar också, men inte att jobba i grupp. Glada laxar, Björn

kazarnowicz said...

(jag är en sprillans ny läsare och jag gillar din blogg, Nina!)

Skön lista, och jag håller med om allt utom punkt 5. Jag har skrivit ett längre inlägg om det på min egen blogg, men i grund och botten handlar det om att man ska skilja på om man vill ha någon som är en stjärna på Pictionary eller en stjänrna på Scrabble.