Friday, November 6, 2009

Sluta tjata nu, här är det.


Utsikt från min middag igår.

Igår var det som sagt 100-wattaren. Festen har välbehövligt flyttats från Stadshuset till Frihamnen. Man fick god mat och betydligt mer vin än tidigare. Minglet kändes mer avslappnat. Vinnarna var i stora drag väldigt värdiga (undantag finns, men det är ett annat inlägg). Det blev till och med lite dans på slutet.

På scenen fick 80% medelålders män i kostym ta emot priser. Däremellan fick man titta på tjejer som strippade. Japp. I kid you not. Typ 35 sekunder in i den här filmen kan ni titta själva.

Jag vet inte vem som kom på idén att min mat skulle ackompanjeras av kvinnliga tuttar, magar och rumpor. Inte en gång, utan tre. Jag vet inte vem som tycker att det är kul att folk lite generat måste fästa blicken på vad som helst utom scenen, och försöka dra något halvtaskigt skämt för att lätta upp den besvärade stämningen. Men ganska många personer måste ändå ha godkänt katastrofen innan den inträffade.

Det är aldrig okej att använda människor så här i professionella sammanhang. De kan vara tjocka, smala, unga, gamla, Moulin Rouge-utklädda eller vad som helst. Jag vill inte se deras kroppar när jag äter. Jag vill inte förtydliga att i vår bransch är det männen som har makten, och kvinnorna som ska underhålla dem. Jag vill inte titta på bröst och skrev (som tillhör tjejer i min egen ålder) när jag ska ta emot pris för ett jobb jag och mina kollegor har slitit med i månader. Det är inte festligt. Det är ovärdigt.

Jag vill inte att det här ska ha något att göra med att tävlingen numer drivs av enbart medelålders män. Men jag kan inte låta bli att undra om det verkligen hade blivit så här om Pia Grahn hade varit kvar på Reklamförbundet.

Uppdatering: Sveriges Annonsörers Anders Eriksson låter hälsa att varken han eller Björn Rietz har varit inblandade i själva galan och underhållningen, och har alltså inte varit med och valt stripshowen. Det gläder mig. Samtidigt kan jag tycka att man som chef och arrangör av ett sånt här event borde ha lite koll på vad anställda och eventbolag hittar på. I alla fall om det ska visas för 800 personer. Visst?

11 comments:

Unknown said...

Bra Nina. Kan inte tro att det är sant.

Abbes pappa said...

Väl rutet, Nina! Det är helt otroligt att man har så dåligt omdöme. Jag blir bara trött när jag hör det.

Vendela said...

Ja, vad kan man säga - det är svårt att ordna ett bra kalas.

Mary said...

Baluba har ordnat Grammis de senaste åren och kommer att göra det i år igen. Man får väl hoppas på att de inte upprepar detta misstag...

det är ju jag igen said...

Jag älskar dig. För dina ord uttrycker just den människa som skulle få mig att tycka om mig själv på det vis som är bäst för mig -- tror jag. Vissa visa menar att man inte får bruka en annan för självälskande. Till dem säger jag: "Håll käften!" Sedan lägger jag till:"Vi behöver faktiskt en spegel för att se vem vi är.Och den spegel vi har framför oss avgör hur vi uppfattar oss själva, så håll käft." Därför älskar jag dig. Dina kloka ord, dina stolta och supersnabba syrligheter, din läckra humor, din smarta intelligens och så är du snygg som faen. Jäkla snygg. Men jag älskar dig nog bara på bloggen, så sluta inte med den.

Calle said...

Åhh min nyfikenhet går på högvarv! Hela strippgrejen måste ha varit galet genant, tala om ruben östlundskt ofrivilligsituation – jag ser er alla sitta och vrida er i stolarna. Men framför allt vore det en liten spännande psykologisk studie om Anders Eriksson eller Björn Rietz inte behövde hålla en officiell linje, utan fick berätta ur hjärtat hur de själva kände när tuttarna steg upp på scenen.
De där pinsamma ögonblicken är så härligt laddade, önskar man kunde samla dem och ställa ut på galleri!
Jag är glad att jag hittat till dina texter, hälsar Calle

Per T said...

Bra skrivet! Otroligt pinsamt. Vad tänkte de på?

Gus said...

Bra inlägg.

Vet inte vilka stjärnor som kom på det underfundiga med strippor, men det tar bort det seriösa från tillställningen.

Var det enbart kvinnliga strippor så är de helt utan ursäkter.

Att sedan Anders Eriksson eller Björn Rietz inte kan stå för sitt evenemang är lågt.
Istället för att försäkra läsarna om att de är skuldfria borde de ta till sig kritiken och be om ursäkt om de verkligen tycker det var opassande.

Lena said...

Jobbar på byrå och ser just nu Mad men, första säsongen. Jag sitter hela tiden och säger till min man (från en annan bransch): "Precis så här är det. Fortfarande!". Det är faktiskt inte klokt.

Olle said...

Ja snark. Grattis till 100w. Men tillställningen har alltid gjort mig djupt tveksam till.. ja det mesta.

Olle said...

Ja snark. Grattis till 100w. Men tillställningen har alltid gjort mig djupt tveksam till.. ja det mesta.