Ibland får jag frågor från folk som är intresserade av att börja jobba med reklam om hur man ska göra. Så istället för att svara er alla var för sig, kommer här en sammanfattning om vad man kan göra på en reklambyrå och hur man blir det:
1. Planner. En planner är ansvarig för att lära sig massor om omvärlden och omvandla den kunskapen till insikter som man kan bygga varumärkes- och kommunikationsstrategi på. Om man vill bli planner måste man plugga massor. Jag läste exempelvis marknadskommunikation (
www.mcxl.se) på
Handels i Stockholm. Det tog fyra år för mig, men tar fem år om man börjar nu. Andra planners har läst ekonomi på andra universitet eller beteendevetenskap och ytterligare andra är kreatörer i grunden (se nedan).
2. Kreatör. En kreatör skapar reklamidén och gör också själva reklamen (filmen/annonsen/eventet osv.) Som traditionell kreatör kan man vara antingen copywriter eller art director (AD). Copyn ansvarig för texten och ADn för formen i reklamen men det blir alltmer flytande eftersom reklam inte alltid innehåller text och form (eller allt har väl en form, men ni fattar vad jag menar). Kreatör blir man genom att läsa på Berghs eller Forsbergs (eller Beckmans om man vill bli AD) i två år. Man kan också bli webbkreatör. Då pluggar man på Berghs eller Hyper Island. Många kreatörer har pluggat något annat på universitetet innan de börjar på sin kreatörsutbildning. Det är också vanligt att man gör ett år som ateljéassistent för att lära sig hur en byrå funkar.
3. Projektledare. Projektledaren är oftast kundansvarig och alltså den som har koll på relationen till kunden. Det handlar om allt från ekonomi och avtal till strategi. Många projektledare har ungefär samma utbildning som en planner. Det är vanligt att man jobbar ett tag på en marknadsavdelning innan man börjar som projektledare på en reklambyrå.
4. Produktionsledare. Produktionsledaren är ansvarig för allt administrativt kring en kampanj, alltså från det att idén är klar tills reklamenheten sitter där den ska. Det kan handla om konkreta saker som tidplaner, budgetar och mötesorganisering. Det kan också handla om att ta reda på om getter mår dåligt av att promenera på stan i koppel (det gör de inte) och att sen få nämnda getter att faktiskt gå på stan i koppel. Produktionsledare kan man också plugga till på Berghs (fler tips från Ullemo i kommentarerna). Det tar 1 år.
5. Formgivare. Formgivaren är ansvarig för den slutgiltiga formen på reklamen och jobbar ofta tight ihop med ADn. Återigen är det Berghs och Beckmans i två år som gäller.
6. Repan. Många produktionsledare har börjat som receptionister. Repan är jätteviktig på en byrå och oftast gör man mycket mer än svarar i telefon, typ fixar möten, förbereder tävlingar, ordnar med bud och massor av andra praktiska saker. Dessutom får man ta del av allt skvaller och är byråns hobbypsykolog eftersom alla går till repan och hänger när de inte orkar jobba.
Ungefär så ser det ut. Jag kan såklart mest om planning, så om något jag har skrivit är fel så får ni rätta mig.
Sen finns det ju en massa andra jobb som handlar om reklam men som inte är på en typisk reklambyrå, till exempel:
Webbyrå eller digital reklambyrå som gör reklam för webben. I Sverige finns toppbyråer som
Farfar, North Kingdom och
Great Works. Där finns alla roller som finns på en traditionell reklambyrå, men desto fler webbkreatörer såklart.
Produktionsbolag inom film och webb som håller på med det det låter som, alltså regi och produktion av film och webb.
Fotografer och stylister som deltar vid plåtningar och fiiminspelningar.
Mediebyråer som är rådgivare till företag när det handlar om var de ska göra reklam. Det är en hel vetenskap i sig och även här finns det planners, projektledare och en massa andra roller. Dessvärre har jag lite dålig koll på dem.
Undersökningsföretag som vi planners använder för att läta känna våra målgrupper och mäta resultatet av kampanjer.
Nu har jag säkert glömt en massa viktiga människor, men ungefär såhär ser det ut. Några grejer är gemensamt för i stora drag alla olika roller:
- Om man vill jobba på de bästa byråerna måste man jobba jättehårt och vara jätteduktig. Det är tufft att komma in på skolorna och tufft att få jobb efteråt. Reklambranschen tar jättemycket stryk i lågkonjunktur och då blir många arbetslösa.
- Man måste vara tvärsäker på vad man vill.
- Det är ofta stressigt.
- Och inte särskilt bra betalt med tanke på hur länge man har pluggat och hur många timmar man jobbar.
- Men otroligt roligt för det mesta.
Hoppas att det här hjälper i beslutsångesten!